Tur med vädret

Vi har verkligen tur med vädret här i Finland. Här är det alldeles perfekt temperatur....mellan 23 och 29 grader och sol. Inte en endaste droppe regn har det kommit, förutom samma dag som vi körde hit, men det gjorde inget eftersom vi satt i bilen större delen av dagen.


Det har regnat i princip hela sommaren här, och det stora samtalsämnet här i byn var hur mycket vatten det var i ån. Vart man än gick så var det detta fenomen man pratade om....allt vatten! Nu har det sjunkit undan ordentligt när det fina vädret torkat upp allt det blöta.


Grannen tyckte att vi kunde stanna i två månader till eftersom vi kom med det fina vädret, och jag hade faktiskt inte haft någonting alls emot det. Jag trivs som fisken i vattnet, även fast man givetvis saknar allt som hör till ens liv där hemma.


Människorna är väldigt trevliga här, och det går inte att ta en promenad utan att fastna längs med vägen :-) Min mamma är en väldigt social person och eftersom hon har vuxit upp i byn så känner hon alla, och pratar gärna med alla vi träffar. Sedan putter hon fram mig så jag får presentera mig. Under mina somrar här som barn har jag haft annat för mig, så jag har ju aldrig blivit presenterad för alla dessa människor förut. Även om jag inte kommer ihåg vad hälften av dem heter så är det ändå trevligt att träffas. Jag skulle ju aldrig själv ta initiativet att gå fram och prata med dem eftersom jag inte känner mig riktigt säker på mitt finska ordförråd, så det är tur att jag har min mamma med mig ;-)


Finland i bilder

Här är fler bilder från kvälls och morgonpromenaderna :-)

Detta är en del av huset vi bor i, min mammas barndomshemHär lekte jag mycket som barn (bilden nedan),
hemma hos min syssling som är lika gammal som mig.
Hennes föräldrar har haft kossor, och har fortfarande potatisodling, tomater, morötter, bär,
sallad, jordgubbar och allt möjligt som behövs för att överleva utan en ICA-butik i närheten :-)Deras lusthus

Huset sett från vägenHimlen var fantastiskt vacker.... svårt att fånga det på bild dock.Detta var från promenaden mitt på dagen idag,
finns verkligen ingen bättre plats i världen att promenera på :-)Kossorna är väldigt nyfikna idag också :-)


Publik...

... hade vi igår när vi var på kvällspromenad :-)
Finska kossor :-) Visst är de söta.... ser ut ungefär som svenska kossor!

Preem suger!

Nu sitter jag på Neste och bloggar J Äntligen är vi i Finland.... efter många om och men dock! När vi åkte från Göteborg (i god tid faktiskt) så flöt allt jättebra med bilen, vädret, trafiken och barnen. Vi stannade vid Brahehus och åt en god lunch på restaurangen. Efter det gick maken och barnen till den gamla borg-ruinen som ligger på andra sidan motorvägen, och jag gick till bilen för att läsa min nya tidning och lösa lite korsord..... hittills är allt frid och fröjd!


När maken och barnen kommer tillbaka och vi ska starta bilen så går den inte på alla cylindrar!!!!! Tror ni jag fick ont i magen en smula eller!?! Nu vet jag ju att det inte finns någon form av reparation på bilen som maken inte kan fixa så jag håller mig ändå lugn :-/


Jahopp..... maken öppnar motorhuven för att kolla tändstiften (har glömt nämna att han har bihåleinflammation och är ganska risig) och går sedan in på Preem för att höra om de har tändstift.....


Maken: Säljer ni tändstift??

Kille: Ööööööhhhhhhh..... (han frågar sin kvinnliga kollega...) har vi tändstift???

Tjej: Tändstickor.... ja det ligger där!

Maken: NEJ... TÄNDSTIFT!!!!!!

Tjej: Aha.... nä det har vi inte!

Maken: Hepp!


Helt seriöst.... Preem har allt i matväg trots att de ligger i samma byggnad som en restaurang! De har även leksaker, tidningar och allt annat jävla krafs men inte en enda liten reservdel till bilen.


Nåväl.... maken tar ut alla tändstift och kollar hur de ser ut.... sätter tillbaka dem men med samma resultat! Han förklarar för oss övriga resenärer, som nu börjar få ångest, att det förmodligen är något tändstift som är skit....alternativt någon tändspole. Han föreslår att vi åker till närmaste OkQ8 (som har tändstift i sitt sortiment) och köper nya tändstift och ser vad som händer. Dock finns det en stor risk att katalysatorn går sönder när den inte går på alla cylindrar.....men vi har inte så mycket att välja på om vi vill hinna med båten.


Efter några kilometer anländer vi till OkQ8 och maken skrider till verket.....och jag kan säga att jag vid det här laget tycker riktigt jävla synd om honom som, i gassande sol och tryckande hetta, för andra gången börjar meka med bilhelvetet!


Det var inte fel på något av tändstiften!


Nu börjar han ringa runt till diverse bilhandlare för att få tag i en tändspole.... i Linköping på Reimes bil (som är motsvarigheten till Bilia) lyckas han få tag i en! Vi kommer fram dit, på två hjul typ, tio minuter innan de stänger!!!! En av deras tekniker är tack och lov fortfarande kvar och erbjuder sig att läsa av felkoden för att kunna se exakt vilken tändspole det är fel på..... BINGO!!!! På några minuter har han löst vårt problem.....och tar inget betalt för jobbet!!! Han blir dagens hjälte.... vilken kille J


Vi insåg att vi faktiskt kunde hinna till båten i tid.....men att en av oss fick sätta körkortet på spel.... vem av oss det blev kommer jag inte avslöja.....men ingen av oss har blivit ett körkort fattigare ;-)


Vi hann till båten i tid också!


Vad skulle livet vara utan händiga karlar ;-)


Touchdown

Då var det dags :-) Om några timmar drar vi! Vi lämnar ett Göteborg som har strålande sol, klarblå himmel och helt vindstilla...... och just det vädret tänker vi packa ner och ta med oss!

Eftersom jag har varit ansvarig för packningen så har bilen varit färdigpackad sedan igår..... och det är inte förrän i Finland som vi kommer upptäcka om något fattas (vilket det inte gör ;-)

Vi har några husvakter, varav en är polis, så det är ingen idé att ni försöker bryta er in för ett dopp i bubbelbadet..... det är nämligen just där som Therese förmodligen kommer sitta medan vi är borta ;-)

Vi skall även lämna bort Rut-Tor(r)ben (som nuförtiden går under namnet Torris) till svägerskan! Förhoppningsvis har han inte blivit brasved när vi kommer hem igen!

Eftersom vi skall bo mitt ute i vildmarken (nästan) så kommer bloggen uppdateras ganska sporadiskt. Jag måste åka till Neste (bensinstation) som har ett internetcafé för att kunna surfa! Alternativt våldgästa någon intet ont anande släkting :-) I vilket fall så kommer jag ta varje surftillfälle i akt och blogga som faaaan ;-)

Så kära bloggisar....... på återseende!

Tillplattade

Både jag och min make brukar kunna ge svar på tal i de flesta situationer....... men jag är rädd att vi har tappat stinget...... eller så har vi bara lyckats väldigt bra med att föra denna egenskap vidare till nästa generation. Här kommer ett bra exempel :-)

Vid frukostbordet:

Sonen: Tänk om det händer något när vi ska åka med båten??

Maken: Äsch, det behöver du inte fundera över....... tänk vad länge den båten har gått där och hur få incidenter det har varit :-)

Sonen: Mmmmm...... som Rainbow då!!!!

Jag: Snacka om att täppa till käften på nån ;-)

Att packa...

... som kvinna och som man är två väldigt skilda saker, iallafall hemma hos oss :-) Följande konversation ägde rum vid frukostbordet imorse.

Maken: Jooo förresten.... jag har skrivit upp på whiteboard-tavlan vad som ska med till Finland.

Jag: Ok..... jag har skrivit en hel bok om vad som ska med.

Maken: Jaha... var är den då?

Jag: Nere i sovrummet bredvid sängen..... så när jag vaknar i panik på natten och har kommit på 
       något jag glömt så kan jag lätt skriva ner det.

Jag igen: Vad har du skrivit på whiteboarden då?

Maken: Finsk Windows XP-skiva....

Jag: Jaha.......... var det allt???

Maken: Aaaa

Jag: Ok....... jag vann :-|

Åååååååhhhh....

.... detta är en historia som värmer mitt hjärta, såååååå sött :-)

Aftonbladet

Wohoooooooooo!!!

Jag har semester :-)

Mamma Mia...

.... var filmen vi såg ikväll. Man kan säga att det var mer musikal än film, och då menar jag inte på grund av musiken utan snarare att skådespelarna spelade över bitvis. Handlingen var lite tam och det märks att den är uppbyggd kring låtarna, men den var helt klart sevärd :-) Jag är grymt imponerad över Meryl Streeps röstresurser, hon sjunger riktigt bra..... däremot insåg jag att Pierce Brosnan har en riktigt mesig röst..... han kan inte sjunga! 

En bit in i filmen dök plötsligt Benny Andersson upp som en pianospelande statist, då gick det ett sus genom publiken.... och man kan inte annat än förundras över alla bra låtar som ABBA har gjort. Det är nästan lite pinsamt att erkänna det ..... men där satt jag i en mörk biograf med gåshud och nynnade med till alla låtar :-)En dag....

....är det bara kvar till semestern :-) Ikväll ska jag fördriva tiden med att umgås med ett gäng brudar..... skall bli roligt att träffa Thereses kollegor (och Therese :-) för en fika och bio. Jag har för en gångs skull förträngt alla måsten, och tänker njuta av kvällen utan att ha ångest över allt som måste göras innan vi åker till Finland.  


Reinkarnation

Maken och min bror pratar om en paddeltur som vi var ute på för ca 8 år sedan.... detta genererar genast djupa funderingar hos lillan :-)

Lillan: Papppa..... fanns jag dååå?

Maken: Näe!

Lillan: Låg jag i mammas mage?

Maken: Näe, det var innan du fanns gumman.

Lillan: Aha...... var det när jag var en anka?

Maken: ????????? :-|


Bara fem dagar kvar!

Tänk att man ska vara ledig i fyra hela veckor :-) Det skall bli riktigt skönt att få komma iväg till bastuns hemland :-) Nu är båtresan betald vilket innebär att det hela känns mer verkligt. Vi åker med Viking Line från Stockholm till Åbo, där min kära storebror brukar komma och möta upp oss i hamnen. Han bor bara ett stenkast därifrån, och brukar bjuda oss på frukost innan vi fortsätter vår färd..... 30 mil norrut!

Vägarna i Finland är i otroligt bra skick, jämfört med vägarna här i Sverige. Det finns däremot inte mycket annat än skog att titta på under färden..... välstrukturerad skog dock :-) Träden står i räta rader och ser exakt likadana ut..... bitvis iallafall!

Förra året tog vi oss en tur till Muuminmaailma (Muminvärlden) i Nådendal..... vi sade till barnen att ta en ordentligg titt omkring sig eftersom det kostade ca. 800!!!! kronor att komma in för två vuxna och två barn! Chansen att få se Muminvärlden igen är relativt liten..... men vi passade på att ta mååååååånga kort för att få valuta för pengarna ;-)

När vi gick där inne slog det mig att det var otroligt många Asiater där! Min syssling berättade för mig vid ett senare tillfälle att Asiaterna åker till Muminvärlden för att gifta sig...... och inte allt för sällan så lämnar de sina barn hemma och åker dit själva :-| Tydligen är mumintrollen riktigt stora kändisar i den delen av världen. Det kan ju bero på att det är i Japan (tror jag) som man har gjort de tecknade muminfilmerna!
Well well..... min kompis tvättmaskinen kallar på mig..... Askungen...... aaaaaaaskungeeeeeeeen!!! ;-)

Soundtrack of My Life

Vissa filmer har rotat sig djupt i min själ, speciellt musiken i filmerna. När man ser dessa filmer idag är det inte helt självklart att de uppfyller förväntningarna, men jag tittar gärna ändå :-) Tv4 film visade Grease igår.... oj vilken Flashback :-)

Vi börjar med Grease!
En musikalfilm från 1978 (året då jag föddes :-) Den driver med genren av musikaler som t.ex. West Side Story. Herregud vilka frisyrer och kläder, och sen känns det nästan mer som teater än film. Det är dock en klassiker, och något som tillhör filmhistoria, och därför måste ses :-) Olivia Newton John och John Travolta var riktigt heta, och duktiga på att sjunga! Sountracket till filmen gick varmt på stereon hemma hos min bästa kompis i början av nittiotalet. Vad jag kan komma ihåg så kom Grease 2 upp på biograferna i denna veva, vilket innebar att det blåstes nytt liv i originalet.

 


Top Gun!
Jag behöver nog inte säga mer än så :-) Jag skäms inte för att avslöja att jag tycker den är lika bra nu som på åttiotalet.... jösses vad jag var förälskad i Tom Cruise då! Det var hans glansdagar...... och alla ville ha en helt egen stridspilot ;-) Dirty Dancing!
"Nobody puts Baby in a corner" är nog den mest citerade repliken från denna film :-) Alla ville kunna dansa som Jennifer Gray, och se ut som henne. När man i vuxen ålder kollar på filmen så blir det nästan lite pinsamt emellanåt, men musiken är fortfarande bra. Ett tag kunde vi alla repliker ur denna film, och man har nog kollat på den över hundra gånger :-)

NomineradEftersom jag nu har blivit nominerad från två olika håll så måste jag sluta fundera och börja nominera istället :-) Tanken är att man ska nominera sju stycken bloggar som man gärna återvänder till, och även länka till dem.
Så här kommer mina sju (måste dock nämna att jag har fler favoriter än sju ;-) Sen måste jag även varna känsliga läsare för Joels blogg, eftersom en del stötande material kan förekomma ;-)

Therese

Kotteby

Petra

Helena

Britt-Marie

Joel

Ullrika

Mitt hedersomnämnande går till Titti, men hennes blogg är lösenordsskyddad så det skulle vara lönlöst att länka till henne :-)

Kalorifritt

Att vara kvinna innebär för det mesta att man uppskattar choklad.... eller rättare sagt så fungerar vi inte rent tekniskt utan choklad. Under min livstid (vilket nuförtiden räknas som en evighet) har jag kanske mött en eller två kvinnor som faktiskt klarat sig utan choklad :-| Förhoppningsvis förökar de sig i mängder och för denna välmuterade genetik vidare, så framtidens kvinnor slipper tråna efter choklad!

Idag sade en av mina kollegor (när jag satt och grinade efter just choklad) att det är ju självaste fan att man har kunnat ta sig till månen, men inte kunnat skapa en kalorifri men god choklad! Alltså man skiter ju fullständigt i att den förmodligen skulle vara fullproppad med e-ämnen, smakförstärkare och annan skit...... jag skulle hugga av mitt ena ben för att få kalorifri men god choklad!

Jag ska starta en fond för forskning inom just detta område.... Satus chokladforskningsfond..... kalorifri choklad åt folket!!!
Katy Perry

Då var det dags för en favoritlåt :-)

Katy Perry - I Kissed A Girl
Hon låter lite som en soft version av Pink :-)

Harig!

Nu har jag tittat på ett helt avsnitt av Morden i Midsomer utan att somna.... fast jag satt och gömde mig i makens famn.... för jag tyckte faktiskt att det var läskigt :-/ Det är riktigt pinsamt att erkänna att jag är en riktig fegis när det kommer till just sådana serier.... där folk blir mördade till höger och vänster! Tur att maken kom till undsättning :-)

När jag var mindre så tittade jag på Miami Vice och var livrädd för att det skulle ligga en alligator under sängen. Inte ens det faktum att jag var kär i Don Johnson kunde rädda mig från mardrömmarna..... man tycker ju att han kunde gjort en insats och räddat mig.... eller!?!

 
När jag sedan blev lite äldre tittade jag på Twin Peaks..... och den var heeeelt vrickad! Smygtittade på ett dubbelavsnitt dagen före julafton ett år... och kunde för allt i världen inte somna. Herregud vad jag blev paranoid!På äldre dagar blev det Arkiv-X, som de flesta kanske inte tyckte var så läskig.... men det tyckte jag. Kanske int alla avsnitt, men tillräckligt många för att jag skulle ha mardrömmar :-| Till mitt försvar får jag väl säga att jag har en mycket livlig fantasi och inlevelseförmåga, och mina drömmar är för det mesta mycket värre än de värsta avsnitten ur någon av dessa serier.Vilken serie är den läskigaste du sett....?
Eller jag kanske är den enda människan på jorden som tycker att de är läskiga :-/

Bara...

... denna och nästa vecka kvar, sen har jag semester :-)

PMS!!!

Ni som inte vill läsa gnälliga inlägg bör sluta läsa nu..... sen förekommer det även en och annan svordom.... så fortsatt läsning sker på egen risk!!!

Jag är missbildad!!! Nu har jag gått runt inne i Allum heeeela dagen och provat kläder...... och jag är riktigt jävla förbannad! Det finns inga klädesplagg som sitter bra över brösten.... jag hittade två jättefina klänningar inne på Cassels, varav den ena krävde bröst som icke existerar, och den andra krävde bröst som sitter så långt ifrån varandra att de i princip hamnar i armhålorna!!! Satt skitfint för övrigt dock :-(

Inne på Åhléns hittade jag en jättefin topp..... men samma jävla problem där...... hallå.... alla toppar oavsett storlek hade samma jävla bystmått...... JAG BLIR TOKIG!!!!! Det värsta är att så stora tuttar har jag inte så att detta skall vara ett problem. Jag är en stor fet kossa, och den som ens vågar andas något om att jag skall ha andra färger än svart på mig kommer att få stryk!

Jag får helt enkelt köpa ett tält och flytta in i!

Rövhål :-(


Tillökning...

.... har vi fått..... i form av en vandrande pinne. Rut -Tor(r)ben kallar vi henom..... för de är tvekönade. Det är sonens vandrande pinne, men resten av familjen har konstigt nog blivit engagerade i denna lilla krabat :-) Den är en månad gammal, och kan bli dryga två år..... frågan vi alla nu funderar över är hur många de kommer vara om två år :-|

Presenter

Jag fick faktiskt presenter på min födelsedag :-) Jag tänker inte rabbla upp allt här, men två saker måste jag faktiskt nämna.

När jag kom hem från jobbet , på min födelsedag,  stod det en bukett på trappen :-) Den var väl inpaketerad, och mitt namn stod skrivet på den.... gissa om jag blev nyfiken!?! Vi (jag och maken) hade en gissningslek om vem det kunde vara som lämnat denna trevliga överraskning..... jag vann :-) Buketten var från min faster med familj, vilket var min gissning, hon är även min gudmor, och kommer alltid ihåg mig på både jul och födelsedagar. I buketten låg även ett kort.... med tusen.... TUSEN..... kronor i!! Shit.... de måste tycka om mig ;-)
Jag älskar att få blommor..... speciellt denna vackra traditionella rosbukett som är min favorit :-)
Jag tror inte att de läser min blogg..... men TUSEN TACK!!!


Sen fick jag även detta presenkort från maken och barnen :-|
Nu finns det ingen återvändo..... det skall bli en tatuering :-)Dock är jag i goda händer, för Helen Bååk är riktigt duktig.
Ta gärna en titt på hennes konstverk :-)

Tattoo & Art

Nu gäller det bara att bestämma sig för motiv och placering!

Besvärligt

Varför måste allt vara så jävla komplicerat.... ? Jag har så många tankar som snurrar i mitt huvud, men inget som jag kan blogga om! Så mycket som jag skulle vilja säga.... inte bara i bloggen utan också i verkliga livet.... men jag kan inte. 

Att pendla mellan hopp och förtvivlan är ju ändå vad livet går ut på..... men ibland blir det bara för mycket. Just nu är det mycket förtvivlan..... även fast jag har ett välordnat liv och anser mig vara lyckligt lottad :-/ 

Allt som oftast skämtar man bort det mesta av allvaret i livet..... eller jag gör det iallafall.... men verkligheten kommer allt som oftast ikapp en, vare sig man vill eller inte! 

1 juli

Jahopp, nu var det dags..... bäst före datumet är nått.
Jag är nu en 30-åring :-|
RSS 2.0